HTML

Szakkifejezések, bank témában

Egy független pénzügyi szemléletű blog azokról a sokszor mitikus kifejezésekről, melyek a napjaink részévé váltak. Amatőröknek, profiknak, érdeklődőknek, egyszóval Neked!

Friss topikok

Linkblog

Bef.! (befektetős kifejezések)

2010.09.22. 15:31 Agika87

 

Befektetési alap A közvetett tőkeáramlás fontos intézménye, melynek lényege, hogy a megtakarítók erre az intézményre bízzák pénzüket, és az alap szakemberei hozzák meg a konkrét befektetési döntéseket.

Befektetési alapkezelő A befektetési alapokat menedzselő szervezet, melynek szakemberei az alapkezelési szabályzatban foglalt elvek alapján és annak megfelelően végzi a befektetők vagyonának kezelését.

bank bankolni blog jelentése kifejezések magyarázat pénzügy pénzügyi szavak

Befektetési bank Kizárólag befektetési szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézmény. Jellemzően az angolszász országokban (USA, Nagy Britannia) találhatóak meg, ahol a klasszikus kereskedelmi banki tevékenység (betétgyűjtés-hitelnyújtás) és a befektetési tevékenység elválik egymástól.

Befektetési jegy A befektetési alap vagyonának egységnyi részére vonatkozó követelés, melynek megvásárlásával a megtakarító a vagyon adott hányadára jogosult. Általában a befektetési jegyek névértéke 1 forint, mivel így tetszőleges összegű befektetésre nyílik mód.

Befektetési kockázat Egy adott eszköz megvásárlásával kapcsolatos kockázat, melynek lényege, hogy az eszköz értéke esetleg nem a befektető várakozásainak megfelelően alakul és ezzel árfolyamveszteséget szenvedhet el

Befektetési politika A befektetési alap létrehozásakor megfogalmazott, a vagyon működtetésére vonatkozó alapelvek összessége, melynek alapján és figyelembe vételével hozzák meg befektetési döntéseiket az alapkezelő szakemberei. A befektetési politika legfontosabb elemei a vásárolható eszközök és ezek összvagyonon belüli arányainak, a várható hozamok és kockázatok meghatározása.

Befektető-védelmi Alap (BEVA) A Befektető-védelmi Alap azt a kockázatot kezeli, mely abból adódik, hogy nem közvetlenül végezzük értékpapírügyleteinket, hanem egy befektetési szolgáltató, egy brókercég közreműködésével. A BEVA akkor kártalanítja a befektetőket, ha a befektetési szolgáltató nem tudja teljesíteni az ügyféllel szembeni kötelezettségét, az ügyfél kérésére annak pénzét, értékpapírjait nem tudja kiadni.

 

komment

Címkék: blog bank szavak magyarázat bankolás pénzügy jelentése pénzügyi kifejezések bankolni bankol

süti beállítások módosítása