HTML

Szakkifejezések, bank témában

Egy független pénzügyi szemléletű blog azokról a sokszor mitikus kifejezésekről, melyek a napjaink részévé váltak. Amatőröknek, profiknak, érdeklődőknek, egyszóval Neked!

Friss topikok

Linkblog

Kifejezés csomag mára :))

2010.09.14. 17:32 Agika87

Aktív bankügylet: A kereskedelmi bankok klasszikus alaptevékenységének (betétgyűjtés-hitelnyújtás) egyik oldala, a forrásgyűjtés, betétgyűjtés.

Államadósság: egy adott ország költségvetésének évek, évtizedek alatt felhalmozódott hiányának összessége.

bank pénzügy bankolni blog pénzügyi szavak jelentése kifejezések magyarázat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK Rt.) Az ÁKK Rt. hatáskörébe tartozik minden lényeges, az államadósság menedzselésével kapcsolatos feladat ellátása, így a belföldi és külföldi állampapír-kibocsátások menedzselése, a központi költségvetés fizetőképességének fenntartása, az állam átmenetileg szabad pénzeszközeivel való gazdálkodás, likviditáskezelési célú tevékenység.

Állampapír: Egy adott ország által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet az államadósság finanszírozása céljából kínálnak fel a befektetők részére. Létezik rövid lejáratú (kincstárjegy, diszkont kincstárjegy) és közép-hosszú lejáratú állampapír (államkötvény) is. 

 

Arbitrázs Az arbitrázs ügyleteket végző piaci szereplők (arbitrazsőrök) tevékenységének lényege, hogy a piaci tökéletlenségeket kihasználva próbál kockázatmentes profitra szert tenni. Az arbitrazsőrök csak akkor lépnek piacra, amikor kockázatmentes profitot lehet realizálni, azaz akár egyes piacok között, akár egyes termékek között olyan árkülönbségek alakulnak ki, amelyeket ki tudnak használni.

 

komment

Címkék: blog bank szavak magyarázat bankolás pénzügy jelentése pénzügyi kifejezések bankolni bankol

süti beállítások módosítása