HTML

Szakkifejezések, bank témában

Egy független pénzügyi szemléletű blog azokról a sokszor mitikus kifejezésekről, melyek a napjaink részévé váltak. Amatőröknek, profiknak, érdeklődőknek, egyszóval Neked!

Friss topikok

Linkblog

Nyeremény és nyereség

2010.09.02. 16:36 Agika87

Hasonló e két szó alakja, mégis nagy a különbség.

Nyeremény: a javak neve akkor, ha azok nem gazdasági tevékenység folytán, hanem szerencsejáték által jutnak valakinek a birtokába. A nyereség keletkezésénél is szerepel ugyan valamelyes kockázat, itt is közbe játszhatik a szerencse: mégis nagyon különbözik azonban ez a Ny.-től, mert a vállalatok nyeresége mindig ugy áll elő, hogy vagy a vállalkozó, vagy a kultura változása, vagy a konjunkturák alakulása a javak használati, illetőleg csereértékében változást idéz elő. A Ny. ellenben a javak értékét nem módosítja, csak gazdát cserél. A nyereség által nemcsak a nyertesnek, hanem az egész világnak szaporodnak a javai, vagy legalább ezeknek értéke növekedik meg; a Ny. által azonban ez soha sem következik be, mert amennyivel szaporítja a Ny. az egyik ember vagyonát, ugyanannyival megapasztja a másikét. Éppen ezért a Ny. nem produktiv foglalkozás következménye, sőt amennyiben a Ny. utáni vágy egy-egy néposztálynál erősebben kifejlődik, határozottan destruktiv hatással van a gazdálkodásra, sokakat elvon a csábító remény a munkától, elfojtja a takarékosságot, fölébreszti a munka nélküli meggazdagodás vágyát (nem a bankolással kapcsolatos bankolós dolgokra kell itt gondolni, hanem a szerencsejátékra pl) stb. A Ny. fontosabb formái a sorsjátéknál, a lóversenynél, a szerencsejátékoknál, a fogadásoknál és a tőzsdei különbözeti ügyleteknél fordulnak elő (l. az illető címek alatt). A nyereség ellenben mindig termelő foglalkozás mellett fordul elő s részint vállalkozásnak, részint a művelődés haladásának, részint pedig a konjukturák alakulásának következménye.

Nyereség:

A vállalat árbevétele és az összes költség közötti különbözet. Mo.-on a nyereség egy részét nyereségadó címen be kell bankolni az állami költségvetésbe, a többi része a vállalatnál marad, amelyből a vállalati érdekeltségi alapokat képezik.

 

komment

Címkék: blog bank szavak magyarázat pénzügy jelentése pénzügyi kifejezések bankolni bankol

süti beállítások módosítása