HTML

Szakkifejezések, bank témában

Egy független pénzügyi szemléletű blog azokról a sokszor mitikus kifejezésekről, melyek a napjaink részévé váltak. Amatőröknek, profiknak, érdeklődőknek, egyszóval Neked!

Friss topikok

Linkblog

Bank-Magyar szótár?

2010.09.19. 14:37 Agika87

 

Avagy : "Már ezek is szakkifejezések?"

"CIB-NOE, Erste cseperedő bankszámla, Erste Duett megtakarítás, Spectra.net internet banking, Multicash elektronikus banki ügyfélprogram, Erste KamatBiztos betét, OTP Ritmus betét........."

Az "ezek" alatt a számos bank számos hasonló ajánlatát értem (mint amikkel példálóztam). De nyugalom, mindárt megdobállak titeket példákkal, csak hadd fejezzem be a bevezetőmet :) Nagyon sok banknak már-már olyan ajánlatai vannak, melyek teljesen új, egyedi nevet viselnek, és egy szakkifejezéshez sem köthetőek igazán. Főleg azért, mert nem klasszikus banki szolgáltatások. Úgy gondolom lassan már jövedelmező lenne leülni, és írni egy kézikönyvet a különböző "újkeletű szakkifejezésekről", mert már sokszor én magam sem tudom mi mit jelent, pedig az adott bank oldalán úgy beszélnek róla, mintha annak a szolgáltatásnak az ismerete az alapműveltség része lenne. És hogy értsétek is mire gondolok:

 

Itt van a Cib babakötvény amely lényegében a babára kapott állami támogatás elhelyezéséről szól. Ez a szolgáltatás igazából a számla, és a lekötött betét határait súrolja, de a nevéből nem derül ki, hogy mi is ez valójában.

Aztán itt van a Raiffeisen DirektNet, ami igazából a NetBank egy hangzatosabb átirata, vagy a Budapest Bank rendkívül magyar hangzású Money Plus Private Banking szolgáltatása. 

Minden bank zsúfolva van a hasonló fantasztikus elnevezésektől, de talán a legjobb még az összes közül az Erste Bank esete, ahol viszonylag egyértelmű megfogalmazások vannak, illetve ami a legnagyobb előny, hogy az összes ilyen speciális elnevezés alatt ott van néhány mondatban a szolgáltatás lényegretörő leírása (pl itt), így nincs szükségünk egy adott szöveg megértéséhez a "szakkifejezések" kiböngészésére.

komment

Címkék: blog bank szavak magyarázat szótár bankolás pénzügy erste jelentése pénzügyi szakkifejezések kifejezések erstebank bankolni bankol újkeletű cibbank raiffeisenbank

süti beállítások módosítása