HTML

Szakkifejezések, bank témában

Egy független pénzügyi szemléletű blog azokról a sokszor mitikus kifejezésekről, melyek a napjaink részévé váltak. Amatőröknek, profiknak, érdeklődőknek, egyszóval Neked!

Friss topikok

Linkblog

Jelenérték, jövőérték? kamatok? hogy is van ez pontosan?

2010.09.19. 13:48 Agika87

Jelenérték A pénzügyi számítások, döntéshozatal egyik alapvető eszköze, melynek lényege, hogy egy későbbi időpontban keletkező pénzáramlást vagy pénzáramlási elemet a piaci kamatláb segítségével a jelenre vetít (diszkontál), jelenbeli értéket határoz meg.

Jövőérték A pénzügyi számítások, döntéshozatal egyik alapvető eszköze, melynek lényege, hogy egy jelenbeli időpontban keletkező pénzáramlást vagy pénzáramlási elemet a piaci kamatláb segítségével a jövőre vetít, jövőbeli értéket határoz meg. A jövőérték számítás a kamatos kamat számításának alapja.

Kamatlábkockázat A befektetésekhez kapcsolódó kockázat, melynek lényege, hogy a piaci kamatok esetleges későbbi változása a befektetési eszköz által biztosított pénzáramlás jelenértékét megváltoztathatja, ezzel az eszköz árfolyamát pozitív vagy negatív irányban módosíthatja.

Kamatos kamat Kamatszámítási módszer, melynek során az időszakban elért kamat tőkésítésre kerül és így a következő periódusban már ezen új tőkeösszegre vetítve kerül kiszámításra a kamat összege.

bank bankolni blog pénzügy pénzügyi szavak jelentése kifejezések magyarázat

 

komment

Címkék: blog bank szavak magyarázat bankolás pénzügy jelentése pénzügyi kifejezések bankolni bankol

süti beállítások módosítása